måndag 17 juli 2017

Bokashi - som surdeg?

Jag har funderat på om bokashi inte borde vara som surdeg, du startar den och sen kan du få samma svamp / microliv att överleva genom att ta en liten del av den och mata den...

Min tanke är att lakvattnet är källan till microkulturen och istället för att använda mer bokashiströ använder jag bara lakvattnet från en redan existerande bokashi-kultur.

För att starta upp hink ett behöver jag alltså strö, men därefter borde det väl inte vara omöjligt att få nästa hink att överleva på lakvattnet från den hinken som står på jäsning.

1. Strö bokashiströ på första hinken enligt konstens alla regler.
2. Ställ undan den när den är full.
3. Tappa på lakvatten och används sedan i nästa hink, i omgångar, lite åt gången för att inte få den för blöt...
Vad tror du?
Jag ska prova, återkommer med resultat...

...och håller tummarna att det blir som min mormors surdeg som överlevde andra världskriget, men att mina barnbarn stolt tappar lakvatten från sin Bokashi som var med redan på mormors tid :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar